Normal_consult_dokter_arts

Als de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) een dreigend faillissement niet had kunnen afwenden, had dit een einde van de opleiding tot sportarts-specialist betekend. De bond heeft het faillissement kunnen voorkomen, maar uit een document in handen van de Volkskrant blijkt dat er veel moet veranderen om de bond toekomstbestendig te maken. Dit meldt Volkskrant. 

Richting het einde van 2018 ontdekten de sportartsen dat het geldpotje leeg was. De toekomst van de vereniging was in gevaar, maar ook de opleiding van 25 basisartsen tot sportarts-specialist. Als VSG failliet zou gaan, zouden zij hun opleiding moeten stopzetten.

Eén van de problemen bleek de nauwe banden tussen VSG, de beroepsopleiding tot sportarts, de brancheorganisatie van sportmedische instellingen en de certificeringsinstelling voor de sportgezondheidszorg. Iets wat tennisarts Babette Pluim al vroegtijdig inzag toen ze werd gevraagd om bestuurslid te worden. “Ik heb me toen ingelezen en kwam erachter dat er problemen waren op drie punten. De verstrengeling van de organisaties, de governance en het te grote uitgavenpatroon.”

Inmiddels is een interne commissie aangesteld om uit te zoeken wat de organisatie tot het randje van een faillissement heeft gebracht. Dat de vereniging een te groot uitgavenpatroon had, zou best kunnen, zegt Maarten Koornneef die tijdelijk als directeur is aangesteld. Voorlopig is er geen sprake van bewijs voor fraude of verduistering. 

Door: Redactie Nationale Zorggids