Normal_arts-man-betuurder-papier-werk

Huisartsen in Nederland werken gemiddeld driekwart van een volledige werkweek en gebruiken daarvoor 44 uur. Aan een volledige werkweek van 1fte worden 59 uur besteed. Dit blijkt uit een tijdsbestedingsonderzoek van het NIVEL onder 708 huisartsen. Dit meldt onderzoeksinstituut NIVEL.

Voor het onderzoek ontvingen de deelnemende huisartsen op iedere dag, op een willekeurig moment, een sms-berichtje. Daarin werd de huisarts gevraagd wat deze op dat moment aan het doen was. In bijna alle gevallen reageerden de huisartsen direct. Door de gegeven antwoorden te bundelen, is een betrouwbaar beeld ontstaan over het werkelijke gemaakte aantal uren van de huisartsen.

Zelfstandig gevestigde werkt de meeste uren

De verschillen in de gewerkte uren tussen mannen en vrouwen zijn klein. In een volledige werkweek werkten mannen 59,1 uur en vrouwen 59,6 uur. De meeste uren worden gemaakt door zelfstandig gevestigde huisartsen, met 61 uur voor 1fte. Wisselende waarnemers scoren juist het laagst, met 53 uur per 1fte. Huisartsen in dienst van een huisarts (HIDHA’s) zitten in het midden met gemiddeld 55,9 uur per 1fte.

Door: Redactie Nationale Zorggids