Normal_google

De naam van een chirurg die is berispt om fouten die zij maakte in de nazorg aan een patiënt mag niet meer gevonden worden op Google. De rechtbank in Amsterdam vindt het belangrijk dat de privacy van de vrouw in tact blijft. Nog niet eerder deed een rechter zo’n uitspraak. Dit meldt Trouw. 

Nadat de chirurg een patiënt had geopereerd, kreeg deze last van complicaties. Uit de zaak die werd gevoerd voor het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg, bleek dat de chirurg fouten had gemaakt bij de nazorg. Het tuchtcollege wilde haar tijdelijk uit het BIG-register halen, maar uiteindelijk werd dit een voorwaardelijke schorsing.

Mensen die benieuwd zijn om wie het gaat, kunnen naar Google om daar haar naam in te voeren. De chirurg kreeg hierdoor op privé- en zakelijk niveau problemen. Zij diende bij de zoekmachine een klacht in om haar naam te laten verwijderen, maar dit wilde de dienst niet. De Autoriteit Persoonsgegevens, waar zij daarna naartoe stapte, weigerde ook haar naam te verwijderen. De rechtbank vindt het echter belangrijk dat haar privacy wordt gewaarborgd. En aangezien de eerstgevonden link op Google doorverwijst naar een zwarte lijst van artsen, kan dit gevaarlijk zijn voor het vertrouwen in de arts. In het geval van deze chirurg waren de fouten niet dusdanig ernstig dat zij niet meer voor patiënten mag zorgen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids