Normal_tandarts__arts__dokter__ziekenhuis

Uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onder 39 tandartsenpraktijken blijkt dat mondzorgverleners meer aandacht moeten besteden aan bescherming tegen hepatitis B. In totaal onderzocht de inspectie van 355 medewerkers in tandartsenpraktijken de vaccinatiestatus. Ongeveer 70 procent van de tandartsen, tandartsassistenten, mondhygiënisten en tandprothetici bleek voldoende beschermd tegen hepatitis B. 9 procent was niet beschermd en 21 procent kon bescherming niet aantonen. Dit meldt IGJ. 

Bij een check vier weken later bleek dat 23 medewerkers die niet goed beschermd waren dat inmiddels wel zijn. Negen medewerkers zijn nog niet goed genoeg beschermd. Elf medewerkers zijn niet aantoonbaar goed beschermd. Deze twintig mondzorgverleners mogen voorlopig geen patiënten behandelen. Ze mogen ook niet werken in de sterilisatieruimte.

Belang van bescherming

Het is belangrijk dat zorgverleners goed beschermd zijn tegen hepatitis B. Zij kunnen dit immers overdragen op patiënten. Binnen de mondzorg wordt veel met holle en scherpe instrumenten gewerkt. Daardoor bestaat er een risico op besmetting tijdens mondzorgbehandelingen. Dit risico is klein, maar wel aanwezig. Daarom is het belangrijk dat mensen die deze behandelingen uitvoeren, goed zijn gevaccineerd. 

Door: Redactie Nationale Zorggids