Normal_arts_dokter_stethoscoop_witte_jas_doktersjas_verpleegkunde_zorgpersoneel_verpleging

De werksfeer op de afdeling reumatologie van het Antonius Ziekenhuis in Sneek is zo verpest, dat er sinds zes maanden een patiëntenstop geldt. De afdeling telt drie medisch specialisten, waarvan er ééntje al negen maanden thuiszit wegens pesterijen en intimidatie. Reumazorg in Friesland is niet breed beschikbaar, wat de situatie extra schrijnend maakt. Dit meldt de Volkskrant die in bezit is van een brief van het ziekenhuis. 

In Friesland en de Noordoostpolder, waar het ziekenhuis operationeel is, overschrijden alle instellingen die reumazorg bieden de Treeknorm van een wachttijd van vier weken. En ook is er een tekort aan reumatologen in de regio.

Problemen spelen al jaren

De problemen op de polikliniek in het ziekenhuis in Sneek spelen sinds enkele jaren. In 2016 sprak de bedrijfsarts al over slechte verhoudingen tussen de zorgverleners. “In de afgelopen maanden heb ik opnieuw medewerkers op mijn spreekuur gehad, die erg veel werkgerelateerde klachten ervaren vanwege de spanningen binnen deze afdeling”, aldus de bedrijfsarts in een zeven maande oude brief. Niet alleen een reumatoloog zit ziek thuis, maar ook een verpleegkundig reumaconsulent kon de situatie niet meer aan. Zij is inmiddels definitief vertrokken.

Een deel van het probleem komt voort uit de samenstelling van het team van medisch specialisten. Twee van de drie vormen een stel. De thuiszittende reumatoloog is sinds een tijdje vrijgesteld van werk. Maar de overige twee konden de werkdruk niet aan, waardoor een patiëntenstop werd ingesteld. De Volkskrant heeft geprobeerd het getrouwde stel te bereiken, maar zij wilden niet op de kwestie in gaan. 

Door: Redactie Nationale Zorggids