Normal_justitie__rechtbank

Er komt een strafrechtelijk onderzoek naar de rol van de psycholoog bij de dood van Ximena. De negentienjarige pleegde zelfmoord met een ‘zelfmoordpoeder’ die ze op het internet had gekocht. De psycholoog zou dood door schuld op haar geweten hebben omdat ze afwist van de suïcidale gedachten van het meisje. Dit meldt Skipr. 

Haar zelfmoord leidde tot maatschappelijke en politieke ophef, omdat zij het middel makkelijk had kunnen aanschaffen. Ze deed dat toen haar psychiatrische problemen vanwege trauma’s uit haar verleden, verergerden. Haar behandelaar liet volgens de ouders na om de therapie te intensiveren. Ze lichtte ook de ouders niet in, zodat niemand anders dan de psychologe afwist van haar acute suïcidale situatie.

Toen Ximena twee keer maandenlang op een wachtlijst terecht kwam, dacht ze dat zij onbehandelbaar was. Volgens de ouders bevestigde de therapeute dat, omdat die haar doorverwees naar de Levenseindekliniek, die zich bezighoudt met euthanasie. Onacceptabel, vinden de ouders.

Door: Nationale Zorggids