Normal_arts_dokter_stethoscoop_witte_jas_doktersjas_verpleegkunde_zorgpersoneel_verpleging

Tussen het derde kwartaal van 2016 en het derde kwartaal van 2018 zijn de verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties (VVT) erin geslaagd om 20.000 nieuwe werknemers aan te nemen. Brancheorganisatie ActiZ noemt het een knappe en zeer noodzakelijke prestatie. ActiZ kwam met de cijfers uit het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW) naar buiten, zo meldt de brancheorganisatie.

Het aantal medewerkers in de intramurale zorg is in twee jaar tijd gestegen met 14.500 medewerkers. In totaal kwamen er 6.300 werknemers bij die in de thuiszorg gaan werken. Hoewel het aantal werknemers steeg, was er wel sprake van meer ziekteverzuim. In 2016 lag dit cijfer op 6,7 procent, in 2018 steeg het naar 7,1 procent.

Oriëntatiebaan

Ruim 42 procent van het nieuwe personeel kwam in het derde kwartaal van 2018 voort uit zij-instromers. “Door het aanbieden van bijvoorbeeld een oriëntatiebaan van drie maanden, bieden we nieuwe instromers een mogelijkheid om te ontdekken of werken in de zorg bij hen past”, aldus ActiZ. De doelgroep moet volgens de brancheorganisatie een passend opleidingsaanbod krijgen, wat vervolgens snel geactualiseerd moet worden voor BIG-herregistratie.

Jonge uitstromers

Toch is er nog altijd veel uitstroom in de sector. Het gaat met name om jonge werknemers tussen de 20 en 30 jaar oud. Redenen voor uitstroom zijn volgens ActiZ de hoge administratieve lasten op het werk. Ook zou het werken op onregelmatige tijden van grote invloed zijn op de werk-privébalans van de werknemers.

Door: Nationale Zorggids