Normal_dossier_papierwerk_administratie

Niet 2.600 maar 4.600 dossiers van arbeidsongeschikten zijn wegens het tekort aan verzekeringsartsen bij het UWV gecontroleerd door verpleegkundigen. De uitkeringsinstantie blijkt verpleegkundigen te hebben ingezet om achterstanden weg te werken. Zij mochten eind vorig jaar bepalen hoe ziek een persoon is en hoeveel uitkering hij of zij per maand krijgt. Dit terwijl verzekeringsartsen de beoordelingen moeten uitvoeren. Dit meldt RTL Nieuws. 

Onlangs ontving de nieuwszender berichten van een klokkenluider over de illegale controle van dossiers bij het UWV. De instantie gaf toe ongeveer 2.555 dossiers hebben weg kunnen werken met dank aan sociaal-medisch verpleegkundigen. De beroepsvereniging voor verzekeringsartsen heeft echter laten weten dat het UWV veel meer dossiers van arbeidsongeschikten heeft weggewerkt.

Alleen verzekeringsarts is bevoegd

Het is niet toegestaan om verpleegkundigen in te schakelen voor het werk van een verzekeringsarts. In de wet staat zelfs vastgelegd dat alleen artsen iemand 100 procent arbeidsongeschikt mogen verklaren of herkeuren. Vanwege een groot tekort aan verzekeringsartsen komen zij hier echter niet aan toe. Er staan zeker nog zeker 30.000 wachtenden op de lijst. Zij wachten op een herkeuring of krijgen de stempel levenslang arbeidsongeschikt.

Door: Nationale Zorggids