Normal_ondervoeding

Slechts 0,4 procent van de lessen op de opleidingen voor verpleegkundigen en verzorgenden bestaat uit onderwijs over voeding. Als het aan de Stuurgroep Ondervoeding ligt, moet dat anders. Immers, ondervoeding is een veelvoorkomend probleem in alle sectoren van de zorg. Het leidt tot complicaties en slechte genezing. Goede voedingszorg is een essentieel onderdeel in de verpleegkundige zorg, aldus de Stuurgroep in een persbericht. 

Verpleegkundige moet ‘voedingswijs’ zijn

Verpleegkundigen en verzorgenden zijn de coördinator van zorg. Het is cruciaal dat zij ondervoeding tijdig kunnen herkennen. Zij moeten aan de bel trekken als de patiënt niet optimaal eet of drinkt en actie ondernemen om te voorkomen dat de voedingstoestand verslechtert. De opleidingen voor verpleegkundigen en verzorgenden erkennen dat er te weinig aandacht wordt gegeven aan voeding in de opleidingen. Taken en verantwoordelijkheden rondom voedingszorg zijn echter niet duidelijk en verpleegkundigen voelen zich niet bekwaam om goede voedingszorg te leveren. Zo is (onder)voedingsonderwijs een ondergeschoven kindje geworden.

Geef (onder)voedingsonderwijs

De Stuurgroep Ondervoeding heeft daarom een onderwijsexpertraad opgericht, met steun van het ministerie van Volksgezondheid. Het doel is om (onder)voedingsonderwijs binnen hbo- en mbo-opleidingen Verpleegkunde en Verzorgende te verbeteren. Voorzitter van de onderwijsexpertraad, Marian de van der Schueren: “Wij zijn erg blij dat het ministerie van VWS dit project gedurende 1,5 jaar ondersteunt. We hopen dat er zo meer verpleegkundigen en verzorgenden komen die voldoende zijn toegerust om goede ondervoedingszorg te leveren. Want uiteindelijk is iedereen die beter eet, eerder beter.”

Ondervoeding kost 400 doden per jaar

Door ziekte ontstaat vaak ondervoeding. Maar liefst 25 procent van de patiënten in het ziekenhuis valt veel af of krijgt te weinig voedingsstoffen binnen voor een optimale genezing. In verpleeghuizen ligt de prevalentie van ondervoeding op 15 procent en in de wijkverpleging is het percentage nog veel hoger: 33 procent.

Door: Nationale Zorggids