Normal_handen_mantelzorg_palliatief

FNV Finance en de andere vakbonden CNV Vakmensen en De Unie hebben afspraken kunnen maken met ING over een nieuwe cao voor hun circa 14.000 medewerkers. De vakbonden hebben een onderhandelingsresultaat bereikt voor een tweejarige cao met een structurele loonsverhoging en doorbetaling van vijf dagen van zorgverlof. Ook de regels voor mantelzorg zijn aantrekkelijker geworden. Dit meldt FNV.

Bijzonder is dat er afspraken zijn gemaakt die het zorgen voor naasten makkelijker maakt. Zo wordt zorgverlof (vijf dagen per jaar) volledig doorbetaald in plaats van de wettelijke 70 procent van het loon. En ook mantelzorg heeft een plek in de cao gekregen; medewerkers die hier gebruik van willen maken, kunnen hier een budget voor aanspreken.

Mantelzorg

Gerard van Hees, bestuutder FNV Finance: “Mantelzorg is door FNV prominent op de cao-tafel gelegd bij ING. Het is goed dat de ING in de cao haar maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt en dit mogelijk maakt.” Mirjam Busse, contractmanager bij ING en FNV-kaderlid: “Mantelzorg was voor medewerkers een zeer belangrijk onderwerp. Vrijwel iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken en het vergt veel van de zorgers. Dan is het van groot belang dat de mogelijkheid om mantelzorg te verlenen goed is geregeld is en dat medewerkers hierbij geholpen kunnen worden. Zo kunnen medewerkers hun werk goed blijven combineren met zorg.”

FNV Finance legt het onderhandelaarsakkoord binnenkort voor aan haar leden.

Door: Nationale Zorggids