Normal_arts_patient_intake

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis en de Achterstandsfondsen van de vier grote steden gaan huisartsen in achterstandswijken meer budget geven. Zo krijgt de huisarts meer tijd om patiënten met complexe zorgvragen beter te helpen en is minder doorverwijzing naar het ziekenhuis of de geestelijke gezondheidszorg (ggz) nodig. Ook wordt ingezet op meer samenwerking met het sociale domein. Dit meldt Skipr.

‘Krachtige Basiszorg’ is de drijvende kracht achter de opslag voor huisartsen. Het initiatief werd opgezet in Utrecht maar wordt nu ook Amsterdam, Rotterdam en Den Haag ingezet. De huisarts krijgt niet alleen meer geld maar ook wordt het personeel op een andere manier ingezet. De samenwerking met de sociaal maatschappelijke ondersteuning vanuit gemeenten kan zo ook beter worden benut.

Besparing op zorgkosten

Hoewel de huisartsen meer geld te besteden krijgen, wordt juist verwacht dat er enorm op de zorgkosten bezuinigd kan worden. Omdat patiënten betere zorg vanuit de huisarts krijgen, hoeven zij minder vaak doorverwezen te worden naar de polikliniek in het ziekenhuis of een ggz-aanbieder. Volgens Zilveren Kruis leidt dit per jaar een bezuiniging op van 356 euro per patiënt. Voor nieuwe ggz-patiënten kan dit zelfs oplopen tot 700 euro. Ongeveer 10 procent van de ggz en ziekenhuiszorg kan regionaal voorkomen worden. Ook ervaren de patiënten zelf een betere gezondheid door de aanpak met Krachtige Basiszorg.

Door: Nationale Zorggids