Normal_arts-man-betuurder-papier-werk

Psychiaters zijn niet blij met het plan van staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid om zelfstandige psychiaters te verplichten om diensten aan te nemen in de avonden en weekenden. Blokhuis kwam met dit plan om het personeelstekort in de geestelijke gezondheidszorg (ggz), met name in de avonden en weekenden, aan te pakken. Zelfstandigen kunnen hun eigen werktijden kiezen en nemen weinig avond- en weekenddiensten aan. Daardoor is er vaak niet genoeg personeel voor een goede bezetting. Dit meldt Skipr.

Uit een peiling van de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) blijkt dat 49 procent van de ondervraagden tegen de plannen is, en 46 procent vindt de plannen een goed idee. Steeds vaker kiezen psychiaters er voor om uit loondienst te gaan en als zelfstandige aan de slag te gaan. Hierdoor hebben zij alle regie over hun werktijden, waardoor zij dit bijvoorbeeld beter kunnen combineren met hun gezin. Echter houdt dit in dat de werknemers die wel in loondienst blijven, gaten in de roosters moeten opvullen.

Ggz aantrekkelijker maken

Door psychiaters te verplichten om ook avond- en weekenddiensten aan te nemen, denkt Blokhuis dat de personeelskrapte opgelost kan worden. Bovendien wil hij dat werken in de ggz aantrekkelijker wordt en om dit ook zo te houden voor bestaande werknemers. Nu zegt 30 procent van de 250 ondervraagden van LAD te overwegen om als zelfstandige of interim te gaan werken om te ontkomen aan avond- en weekenddiensten en andere werkomstandigheden die zij als negatief zien.

Door: Nationale Zorggids