Normal_stethoscoop_tuchtcollege_hamer

In december 2017 heeft een uroloog per ongeluk de gezonde en níet de ontstoken bijbal verwijderd van een 49-jarige man uit Borger-Odoorn. Het incident dat plaatsvond in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, wordt besproken bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Dit meldt het Dagblad van het Noorden. 

De uroloog liet vorige week tijdens de eerste zitting weten dat hij alle stappen heeft doorlopen en niet wist wat hij zag toen zijn patiënt hem de fout liet zien. Wel erkent hij dat hij een fout heeft begaan. Tijdens de zitting werd al snel duidelijk wat er is misgegaan. De arts en zijn verpleegkundige hadden tijdens de operatie toch een stap halfslachtig uitgevoerd. Voordat operaties van start gaan, doorlopen de medisch specialisten een time out-procedure. Er had een zwarte pijl moeten staan bij de te verwijderen bal, maar die was volgens de verpleegkundige niet nodig.

De uroloog is echter van mening dat hij ook zonder die pijl wist welke bal hij moest opereren en dat hij destijds ook aan de goede kant van de tafel stond. Volgens de uroloog is het misgegaan bij de incisie, waarbij het onduidelijk was in welke balzak de bal zat. Echter, kijkend naar de foto’s zag het tuchtcollege als snel dat de incisie op de linkerzijde was gezet en dat daar dus ook was gesneden.

Ontsteking heeft grote invloed op het dagelijks leven

Nadat de gezonde linkerbal was verwijderd, bleef de patiënt met een chronisch ontstoken rechterbal zitten. Inmiddels is deze zo ontstoken geraakt, dat hij dagelijks pijn beleeft dat uitstraalt naar de zaadleiders, heupspieren, onderbuik en onderrug. “Heb pijn bij een erectie, kan mijn benen niet bij elkaar houden, geen onderbroek meer dragen en geen normale broeken. Ik kan niet meer wandelen, niet meer paardrijden en heb mijn mountainbike moeten wegdoen”, zegt de patiënt die inmiddels volledig arbeidsongeschikt is verklaard.

De man wist na de operatie meteen dat het mis was, maar er werd niet naar hem geluisterd. Pas na een paar uur zeuren, kon hij bij de uroloog terecht die toen inzag dat een fout was gemaakt. Toch mocht de man naar huis en volgde daarna stilte vanuit het ziekenhuis.

Over zes weken volgt de uitspraak van het tuchtcollege. 

Door: Nationale Zorggids