Normal_rechter_rechtbank_justitia

Peter B, een 58-jarige man uit Bennekom, is veroordeeld tot een celstraf van 21 maanden omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting. De man deed zich voor als patholoog zonder daar de juiste papieren voor te hebben. Hij verrichtte onderzoek bij de vliegtuigramp van German Wings in 2015 en ook in Namibië bij een vliegtuigongeluk. Peter B. liet zich volgens de rechter leiden door geld en aanzien. Dit meldt Volkskrant.

De veroordeelde man vervalste zijn doktersbul en is daarmee schuldig bevonden aan oplichting. Met vervalste papieren werkte hij bij het Amerikaanse Kenyon International, dat de repatriëring van rampslachtoffers verzorgt. Ook werkte hij als examinator en docent bij de politieacademie. Tijdens zijn werkzaamheden als nep-patholoog op rampplekken verdiende de man zo’n 1.200 dollar per dag.

Geld en aanzien

De rechter is van mening dat de veroordeelde zich heeft laten leiden door geld en de titel als patholoog. Omdat hij bleef liegen over zijn daden, heeft de rechter de straf verzwaard. Hij heeft een celstraf van 21 maanden opgelegd gekregen, waarvan zes voorwaardelijk. Hij zou bovendien niet in lijken te zien wat de gevolgen van zijn daden zijn. Nabestaanden van de slachtoffers van de vliegtuigramp met German Wings zeggen niet meer te weten wat zij moeten geloven van de woorden van de man.

Bloeddruk meten

Het bedrog kwam aan het licht toen Peter B. er niet in slaagde om de bloeddruk van een arrestant op te nemen toen hij werkte bij de GGD. Deze simpele handeling voor iedere arts en verpleegkundige viel zijn collega op, die vervolgens aan de bel trok.

Door: Nationale Zorggids