Normal_verpleegkundigen_werk_ziekenhuis

Door banenreductie zal het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen 150 verpleegkundigen moeten verliezen, maar het aantal gedwongen ontslagen zou mee blijken te vallen. Reden hiervoor is dat veel verpleegkundigen uit eigen beweging opstappen en een baan vinden in ziekenhuizen in de regio. Het ziekenhuis had te veel handen per bed, waardoor de zorgkosten te hoog werden. Een unieke situatie, aangezien de meeste ziekenhuizen in het land juist hard hun best doen om eigen personeel binnen te houden in verband met personeelstekorten. Dit meldt De Gelderlander.

Het aangekondigde ontslag werd door de medewerkers niet goed uitvangen, mede door slechte communicatie. Of dit er toe heeft geleid dat een aanzienlijk deel van de verpleegkundigen zelf een andere baan heeft gevonden, is niet te zeggen. Het ontslag van de verpleegkundigen, die samen voor 100 fulltime banen zorgden, wordt op verschillende manieren gerealiseerd. Los van het aantal dat zelf is opgestapt, worden tijdelijke contracten niet verlengd. “En er vallen verpleegkundigen af door natuurlijk verloop. Ook zijn er vanaf vorig jaar al geen vacatures meer ingevuld”, zo laat een woordvoerster van het CWZ weten. Voor slechts een aantal zal geen andere functie in het ziekenhuis gevonden kunnen worden.

Leegloop op de afdelingen

Volgens Gé Verbeet van de ondernemingsraad moet het ziekenhuis er nu voor zorgen dat er niet te veel leegloop komt op de afdelingen. De zorg gaat gewoon door en er moeten voldoende verpleegkundigen over blijven om deze te leveren. Zo kunnen er acties worden ondernomen als blijkt dat teveel verpleegkundigen het CWZ verlaten. Ook is afgesproken dat zodat het bedoelde aantal ontslagen behaald is, de reductie van het personeel wordt stopgezet.

Door: Nationale Zorggids