Normal_huisarts_arts

Verloskundigen, huisartsen en fysiotherapeuten in Amsterdam hebben grote moeite met het vinden of behouden van een betaalbare praktijkruimte. De vastgoedprijzen daar zitten flink in de lift, terwijl vergoeding voor huisvesting op landelijk niveau is geregeld. Dit betekent dat een Amsterdamse huisarts hiervoor evenveel geld krijgt als een huisarts in Groningen. Zorgverleners die hierdoor in de problemen komen, moeten soms weg uit hun vertrouwde praktijkruimte of hebben het financieel zwaar, zo meldt het Parool. 

Zo zijn er twee huisartsenpraktijken die binnenkort mogelijk hun deuren moeten sluiten vanwege de hoge prijzen. Samen zorgen ze voor achtduizend patiënten die dan allemaal mee moeten naar een eventueel nieuwe locatie. Hoewel er in Amsterdam Nieuw-West en in Noord ruimte beschikbaar is, moeten patiënten te ver reizen om daar te komen.

De gemeente Amsterdam wil wel helpen, maar is daar niet altijd toe in staat. Het maatschappelijk vastgoed dat ooit in handen van de gemeente was, is verkocht. Toch onderneemt Amsterdam pogingen om ruimtes in handen te krijgen, zodat praktijkhouders geholpen kunnen worden. Dit is ook de reden waarom de gemeente het failliete MC Slotervaart wilde kopen.  

Door: Nationale Zorggids