Normal_baby_zwanger_verpleegkundigen_kind

In ziekenhuizen in Utrecht is nog altijd sprake van een personeelstekort, waardoor de wachttijden in de ziekenhuizen verder oplopen. Dat geldt niet alleen voor de Spoedeisende Hulp (SEH) maar ook voor de verlosafdelingen. Verloskundigen van vouwen bij wie de bevalling is gestart moeten vaak naar meerdere ziekenhuizen bellen om te zien waar plek vrij is. De vacatureberg zou oorzaak zijn van de wachttijden. Er zijn veel onvervulde vacatures en te weinig nieuw personeel om deze op te vullen. Dit meldt Telegraaf.

Vorig jaar is twee keer aan de bel getrokken over het personeelstekort in de regio. “Vooral in de acute zorgfuncties, zoals SEH- OK en IC-personeel en gespecialiseerd verpleegkundigen voor bijvoorbeeld geboortezorg is een tekort”, zegt Sandra van Dulmen, woordvoerder van het St. Antonius Ziekenhuis.

Zorg verdelen

De ziekenhuizen nemen zelf actie en zij werven nieuw personeel actiever. Ook wordt er gekeken naar de inzet van herintreders in de zorg. Ziekenhuizen in de regio Utrecht werken samen om de zorg te verdelen. Het St. Antonius Ziekenhuis ziet dat de instroom iets is toegenomen, maar nog steeds niet voldoende is om de krapte tegen te gaan.

Omliggende ziekenhuizen

Nu gebeurt het regelmatig dat een zwangere vrouw van wie de bevalling is gestart, niet terecht kan in het ziekenhuis van haar keuze. De verloskundige moet in zo’n geval omliggende ziekenhuizen gaan bellen om na te gaan waar nog een bed vrij is voor de zwangere vrouw. Dat is niet alleen heel erg vervelend voor de vrouw en haar partner, maar geeft ook aan hoe groot het personeelstekort is in de geboortezorg. De bevalafdeling in het St. Antonius locatie Nieuwegein sloot in april vorig jaar al haar deuren, omdat er niet voldoende personeel inzetbaar was.

Door: Nationale Zorggids