Normal_justitie__rechtbank

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zeven jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 35-jarige man die ervan verdacht wordt zijn huisarts tijdens een consult meerdere malen te hebben gestoken. Het slachtoffer overleefde de aanval ternauwernood. Dit meldt het OM.

Tijdens een consult op 21 augustus 2018 wordt de huisarts in zijn praktijk neergestoken. De arts weer zich en mede dankzij alert optreden van een voorbijganger vlucht de verdachte. Het slachtoffer heeft diverse ernstige steekwonden, onder andere in de halsstreek. Een operatie in het ziekenhuis is nodig om zijn leven te redden. De politie weet de verdachte snel te vinden, waarna deze wordt aangehouden.

Brede impact

De huisarts is nog altijd niet volledig hersteld. Ook veel andere hulpverleners zijn geschrokken, waarmee het incident een brede impact heeft. Dit alles wordt de verdachte zwaar aangerekend, net als het feit dat hij tot op de dag van vandaag geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor wat er gebeurd is.

Verminderd toerekeningsvatbaar 

Na zijn aanhouding heeft de 35-jarige Loosdrechter geen verklaring willen geven voor zijn daad. Hij kampt met diverse problematiek, maar waarom hij nu juist zijn huisarts neerstak is niet duidelijk geworden. Ook aan het persoonlijkheidsonderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC) heeft hij niet willen meewerken. Toch is daar tijdens de observatie vastgesteld dat hij een ernstige psychische stoornis heeft en gedeeltelijk verminderd toerekeningsvatbaar is. Deskundigen spreken van een grote kans op herhaling.

Maximale bescherming

Dit is voor de officier van justitie reden om naast een gevangenisstraf ook tbs met dwangverpleging te eisen. Alleen met deze maatregel kan de samenleving maximaal beschermd worden tegen de verdachte. Hoewel niet uitgesloten kan worden dat de man een vooropgezet plan had om de huisarts iets aan te doen, is hier volgens het OM geen bewijs voor. Dit betekent dat de verdachte vervolgd is voor poging tot doodslag en niet poging tot moord. Namens het slachtoffer vroeg de officier om een schadevergoeding van ruim 71.000 euro.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. 

Door: Nationale Zorggids