Normal_geld_rekenmachine

Op 14 mei aanstaande overhandigen de vakbonden CNV en FNV en werkgevers in de jeugdzorg een petitie aan de Tweede Kamer. Maar eerst worden er nog tot en met 10 mei bijeenkomsten gehouden en handtekeningen verzameld voor de petitie die aandringt op het terugdringen van de wachtlijsten in de jeugdzorg. De bonden willen dat Rijk zeker 750 miljoen euro teruggeeft dat na de overheveling is ingehouden. Dit meldt NOS. 

Gemeenten zijn bij de overheveling 450 miljoen euro gekort op het budget en de overige 300 miljoen is nodig om het toenemend aantal cliënten te kunnen opvangen. “We kunnen de vraag nauwelijks nog bijbenen, en dat zorgt voor wachtlijsten die onaanvaardbaar lang zijn”, zegt René Meuwissen, bestuurder van Jeugdzorg Nederland en cao-onderhandelaar.

Personeel meer kunnen bieden

Werkgever Jeugdzorg Nederland voegt zich bij de acties, omdat het inziet dat er geld nodig is om goede cao’s af te sluiten. Personeel krijgt zo niet de waardering dat het verdient. Werkgevers die meer geld uitgeven dan ze hebben, komen zo in de financiële problemen waardoor de wachtlijsten alleen maar langer worden. En kinderen die op deze lijst staan moeten nu al tussen de zes en acht maanden wachten.

Geld enkel en alleen voor jeugdzorg gebruiken

Geld dat voor de jeugdzorg beschikbaar komt, mag enkel gebruikt worden voor de jeugdzorg, zeggen de bonden. Het komt nu nog geregeld voor dat gemeenten het geld dat voor jeugdzorg bedoeld is, wordt gebruikt om elders gaten op te vullen.

Mochten de petitie in mei en de prikacties in juni niets uithalen, dan gaan werknemers en werkgevers weer staken om gehoord te worden.

Door: Nationale Zorggids