Normal_ggz_ouderenzorg_dwangbuis_bandenfixatie

De invoering van de Wet zorg en dwang wordt niet uitgesteld, maar de inhoud wordt wel aangepast. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid pakt enkele kritiekpunten vanuit de zorg en Tweede Kamer op en past daarmee de wet aan. Ook in de Wet verplichte ggz zal één en ander worden gewijzigd. Dit meldt Skipr. 

De Wet zorg en dwang moet per 2020 de wet Bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Bopz) vervangen. Onder meer ActiZ, Zorgthuisnl en Verenso vroegen om uitstel van de wet omdat er nog te veel onduidelijkheden waren. De Jonge heeft als antwoord hierop laten weten diverse punten te verduidelijken.

Nooit zelf tot dwangmaatregel besluiten

Zo mogen functionarissen binnen de Wet zorg en dwang die geen arts zijn, nooit zelf tot een dwangmaatregel besluiten. Willen zij eentje invoeren, dan moeten ze hiervoor in conclaaf met een arts. Clienten mogen een vertrouwenspersoon inschakelen maar weten dat vaak niet. Daarom is het zaak dat zij hierover op een begrijpelijke en actieve manier worden geïnformeerd.

Machtigingen jongvolwassenen

De Jonge laat ook vastleggen hoe het per 2020 met voorwaardelijke machtigingen voor jongvolwassenen gaat. Deze komen altijd in het cliëntendossier en moeten inzichtelijk zijn voor de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Voorwaardelijke machtigingen zijn nu nog zes maanden geldig, maar met ingang van de nieuwe wet zijn deze twaalf maanden geldig. 

Door: Nationale Zorggids