Normal_ziekenhuisvloer

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) hebben de vakbonden in de zorg een onacceptabel laag bod gedaan voor een nieuwe cao ziekenhuizen, vindt vakbond FNV. Ondanks maandenlange onderhandelingen komt de werkgever nauwelijks tegemoet aan een goed loonbod voor 200.000 ziekenhuismedewerkers. Dit melden FNV en NVZ.

Op het gebied van loon willen de ziekenhuiswerkgevers niet verder gaan dan een loonsverhoging van gemiddeld 2,5 procent per jaar voor een tweejarige cao. Terwijl de cao al op 31 maart afliep. Ook willen ze geen goede afspraken maken over ontwikkeling en beschikbaarheid.

FNV Zorg & Welzijn wil een goede cao die waardering uitspreekt met onder andere een salarisverhoging van 5 procent voor de 200.000 ziekenhuismedewerkers. Tevens wil de vakbond dat medewerkers een extra toeslag op hun loon ontvangen wanneer er een beroep wordt gedaan op extra inspanning op korte termijn van medewerkers.

Afspraken beschikbaarheid en ontwikkeling onvoldoende

Ook wil de vakbond wil goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers. Als het aan FNV ligt, wordt het altijd beschikbaar moeten zijn aan banden gelegd en komt er meer aandacht voor de persoonlijke omstandigheden van werknemers bij het maken van de roosters.

Ook een forse investering op opleiden, ontwikkelen en begeleiding van ziekenhuismedewerkers is nodig. Niet alleen voor de huidige werknemers, maar ook in het opleiden van nieuwe medewerkers.

Actiebereidheid

FNV Zorg & Welzijn-bestuurder Elise Merlijn:  "De bal ligt nu bij de NVZ. Wij verwachten dat zij op 3 juni alsnog akkoord gaan met onze cao-inzet. Indien zij dit niet doen, dan wordt diezelfde middag nog actieberaad gevoerd met onze actieve vakbondsleden en actievormen besproken." 

Opmerkelijk

De NVZ noemt het opmerkelijk dat de bonden het bod hebben afgewezen, omdat ze onlangs met een vrijwel identiek voorstel akkoord gingen. Hiermee verwijst het naar het akkoord tussen de bonden en Shell. 

Door: Nationale Zorggids