Normal_ouderenzorg_mantelzorg_rolstoel_bejaarde_oudere_verpleging_verpleegster

Omdat in de zomervakantie veel personeel nodig is in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg, worden jongeren door middel van pakkende slogans en ludieke acties verleid om te kiezen voor vakantiewerk in de sector. Hoewel het hele jaar door sprake is van een personeelstekort, is dat in de zomervakantie nog erger. Dan gaat het vaste personeel zelf ook op vakantie. Jongeren worden onder andere geprikkeld met een ‘all inclusive vakantiebaan’ waarbij de werknemer kan verblijven in het verpleeghuis vlakbij zee. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De zorgsector heeft stevige concurrentie van de horeca en supermarkten en probeert jongeren met hippe slogans en bijzondere acties over te halen in de zomer te komen werken in de zorg. Bij De Zorgcirkel in Egmond kunnen de nieuwe werknemers verblijven in het verpleeghuis, korting krijgen op eten en gratis een fiets lenen. Zo kunnen ze in hun vrije tijd genieten van de zon en zee. Deze ‘all inclusive vakantiebaan’ moet de ouderenzorg zo aantrekkelijker maken voor jongeren. Er zijn al bijna 40 sollicitatiegesprekken gevoerd na aanleiding van de actie.

Diploma niet noodzakelijk

Het personeelstekort speelt met name in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg. De vaste krachten gaan op vakantie maar het werk gaat wel door. Ziekenhuizen hebben hier minder last van, omdat patiënten zelf ook op vakantie zijn. Hierdoor zijn er minder afspraken op de poliklinieken en minder opnames in het ziekenhuis. Hoewel de jongeren niet gediplomeerd zijn, kunnen zij een belangrijke rol spelen deze zomer. Doordat zij taken als schoonmaken en assisteren bij het eten uitvoeren, kunnen de gekwalificeerde werknemers de zorgtaken uitvoeren.

Inzet op social media

De ludieke acties die zorginstellingen houden, worden voornamelijk verspreid via social media. “Jongeren zitten online”, aldus communicatie-adviseur Marianne Ostendorf. “Daarom werven wij vooral op Youtube, Facebook, Instagram en Snapchat.” Meerdere instellingen zeggen al veel interesse te hebben ontvangen van jongeren. Er worden sollicitatiegesprekken gevoerd om de vacatures voor deze zomer zo veel mogelijk in te vullen.

Door: Nationale Zorggids