Logo_fnv-zorg-logo

Op 12 juni hebben vakbonden FNV Zorg & Welzijn, NU’91, CNV en FBZ een ultimatum gestuurd naar de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De vakbonden vinden het eindbod voor een nieuwe cao, dat de ziekenhuiswerkgevers eerder deze maand neerlegden, onacceptabel. FNV Zorg & Welzijn wil een goede cao voor de 200.000 ziekenhuismedewerkers, onder andere met loonsverhoging en toeslag voor tijdelijke extra inspanning. Dit meldt FNV.

In de nieuwe cao moet waardering worden uitgesproken; onder andere een salarisverhoging van 5 procent en een extra toeslag op loon wanneer er een beroep wordt gedaan op extra inspanning op korte termijn van medewerkers. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers. Indien de NVZ niet voor woensdag 19 juni om 12.00 uur ingaat op de eisen in het ultimatum, dan volgen eind deze maand nog acties, aldus de FNV.

Eindbod bedreiging voor sector

Het stagneren van de cao-onderhandeling voor de arbeidsvoorwaarden is volgens FNV een directe bedreiging voor de sector. Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: “Onze eisen zijn niet alleen redelijk, maar ook noodzakelijk zodat ziekenhuizen aantrekkelijke werkgevers blijven. De krapte op de arbeidsmarkt in de zorg is merkbaar in bijna alle ziekenhuizen. Wij horen van onze leden dat de roosters vaak maar moeilijk gevuld worden. Voor voldoende instroom van werknemers in de sector en behoud van personeel, is het belangrijk goede arbeidsvoorwaarden af te spreken.”

Actiebereidheid groeit in de ziekenhuizen

In de verschillende ziekenhuizen zijn ziekenhuismedewerkers in actiecomités druk bezig met de voorbereidingen van diverse acties. Dat zijn voornamelijk patiëntvriendelijke acties en variëren van ludieke kleine acties, maar ook het voeren van stiptheidsacties waarbij de roosters en pauzetijden strikt worden gevolgd.

Zondagsdiensten in 3 ziekenhuizen

Waar patiënten wel iets van kunnen gaan merken, zijn de zondagsdiensten die vanaf eind juni in drie ziekenhuizen zullen plaatsvinden wanneer de NVZ de eisen van de vakbonden niet inwilligt. Dan zullen de vakbondsleden van diverse afdelingen in de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar, het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven starten met het draaien van zondagsdiensten. Dit betekent het sluiten van ziekenhuisafdelingen zoals operatiekamers, röntgenafdelingen en kort-verblijfafdelingen voor niet-spoedeisende zaken.

Tijdens zowel de zondagsdiensten als de stiptheidsacties, staat de patiëntveiligheid in alle gevallen voorop.

Door: Nationale Zorggids