Normal_fysio_fysiotheraphie_fysiotherapeut

Vanaf 15 juni kunnen fysiotherapeuten via spiegelinformatiefysio.nl beschikken over de spiegelinformatie van hun praktijk of instelling. Onderdeel van de spiegelinformatie is de landelijke behandelindex. Zorgverzekeraars en andere partijen hebben Vektis gevraagd de spiegelinformatie beschikbaar te stellen en de behandelindex te berekenen. Dit meldt Vektis.

De spiegelinformatie geeft fysiotherapeuten onder meer informatie over het totaal aantal patiënten en behandelingen, over de verdeling per diagnose-groep en over algemene patiëntkenmerken als leeftijd, geslacht en de sociaaleconomische status. Met de behandelindex wordt het aantal behandelingen dat in een fysiotherapiepraktijk wordt uitgevoerd vergeleken met het verwachte aantal behandelingen.

Één behandelindex

De landelijke behandelindex is een doorontwikkeling van de behandelindex zoals verschillende zorgverzekeraars die tot 2019 beschikbaar stelden. Het grote voordeel is dat je nu in één keer inzicht krijgt in de praktijkvariatie van de praktijk, dus onafhankelijk bij welke verzekeraar de patiënten verzekerd zijn. Fysiotherapeuten ontvangen dus niet langer spiegelinformatie per zorgverzekeraar. De landelijke behandelindex is tot stand gekomen conform de afspraken in het Hoofdlijnenakkoord Paramedische zorg 2017-2018 en de wensen van zowel fysiotherapeuten als zorgverzekeraars.

Door: Nationale Zorggids