Normal_geld__pennen__contract__afspraak

Een delegatie van veertig werknemers van instellingen in de gehandicaptenzorg brachten gisteren, donderdag 20 juni, een verrassingsbezoek aan de ledenvergadering van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) om grote oren uit te delen. Zij willen de VGN laten horen hoe hard een nieuwe, goede cao nodig is.

De sector komt moeilijk aan personeel en kent een stijgende uitstroom van meer dan 30.000 mensen per jaar.  “Hoe kunnen de werkgevers nu een loonbod doen van 2,25 procent per jaar, terwijl de boodschappen en de energierekening met 2,9 procent stijgen? Met zo’n loondaling laat je niet zien dat je de werknemer in de gehandicaptenzorg waardeert. Ook krijgen we op die manier niet snel nieuwe collega’s”, vindt begeleider Hendrieke van de Werfhorst. 
 
Door de druk op de arbeidsmarkt, komen de instellingen handen tekort. "Ik ben de laatste jaren al zo vaak opgeroepen om te komen werken op een vrije dag. Het combineren van mijn privéleven met mijn werk wordt  alleen maar lastiger en gaat ten koste van mijn gezondheid. Ik moet bijna 24/7 beschikbaar zijn voor werk. Het is echt tijd om goede cao-afspraken te maken, want collega’s vallen uit door ziekte", zegt begeleider Marco Boere.
 

Duurzame inzetbaarheid

Met een regeling zoals het generatiepact, sla je twee vliegen in één klap. Oudere werknemers stel je in de gelegenheid minder uren te werken met behoud van hun volledige pensioenopbouw. Tegelijkertijd kunnen jongere werknemers met de vrijgekomen uren een groter contract krijgen. 
 

Laatste ronde

De FNV onderhandelt met de VGN over de cao van alle 177.000 medewerkers in de gehandicaptenzorg. Bij de zesde onderhandelingsronde op 28 juni doen de bonden een ultieme poging snel een cao-akkoord te bereiken. “Met de actie van vandaag geven we de werkgevers oren, waarmee ze nu echt kunnen luisteren naar onze oplossingen”, zegt Karim Skalli, onderhandelaar voor de cao Gehandicaptenzorg. “Kiezen ze er voor niet naar ons te luisteren, dan volgen er ongetwijfeld acties bij verschillende organisaties in de gehandicaptenzorg. Gebruiken ze hun oren en luisteren ze wel, dan hebben wij nog deze zomer een goede, nieuwe cao.”
 
Door: Nationale Zorggids