Normal_huisarts_arts

Sinds 2012 kon dankzij een samenwerking tussen het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), Vektis, het ministerie van Volksgezondheid en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) informatie beschikbaar gesteld worden over het voorschrijven van medicatie door huisartsen. Circa 3.500 huisartsen en zorgverzekeraars maakten hier tot 1 juli gebruik van. Vektis en ZN hebben de Monitor echter per 1 juli 2019 opgedoekt. Dit meldt Vektis. 

De organisaties hebben hiertoe besloten omdat betrokken partijen ervoor hebben gekozen om niet te investeren in de huidige infrastructuur waarop de monitor draait. Vektis kon een goede werking ervan daarom niet meer garanderen.

Door de aangescherpte privacywetgeving is op dit moment niet helder in hoeverre het mogelijk blijft om nieuwe indicatoren te ontwikkelen en bestaande indicatoren te valideren. Dat willen de betrokken partijen eerst onderzoeken.

Op zoek naar een alternatief

Het IVM onderzoekt intussen of er een alternatief voor de monitor ontwikkeld kan worden, waarmee inzicht in het voorschrijfgedrag van huisartsen kan worden verkregen. Het IVM wil dat bijvoorbeeld doen voor de verschillen in voorschrijven van opioïden in de eerste lijn en mogelijkheden om hierop te interveniëren en voor verschillen in voorschrijfgedrag van nieuwe medicijnen.  

Door: Nationale Zorggids