Normal_chirurg_arts_operatie

Steeds meer ziekenhuizen gaan deze zomer alleen spoedoperaties doen omdat er grote personeelstekorten zijn. Het vaste personeel wil ook op vakantie en dat vraagt om inzet van meer personeel. Omdat de hele sector kampt met een tekort, is het niet altijd mogelijk om dit intern op te vullen. Daarom worden alle operaties die kunnen wachten, uitgesteld tot na de zomer. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De afdelingen gynaecologie, chirurgie en orthopedie krijgen onder andere te maken met het verlaten van de operaties. De ingrepen van die afdelingen hebben vaak geen haast, waardoor het voor de patiënt veilig is om de ingreep uit te stellen. Spoedoperaties gaan wel altijd door, in alle ziekenhuizen. Hoeveel operaties worden uitgesteld, verschilt per ziekenhuis en de mate van onderbezetting.

Zondagsdienst voor betere cao

Deze week starten ook de stiptheidsdiensten in een aantal ziekenhuizen. Dit is om aandacht te vragen voor de cao-onderhandeling die momenteel zijn vastgelopen. Ziekenhuispersoneel wil meer loon en betere vergoedingen voor tijdelijk extra werkdruk. Er wordt gewerkt met een zondagsrooster, waardoor alle niet-belangrijke taken worden neergelegd. Hoewel door die acties de patiëntveiligheid niet in het geding komt, maakt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zich wel zorgen om de combinatie van de zondagsdiensten en het personeelstekort tijdens de zomerperiode.

Door: Nationale Zorggids