Normal_ziekenhuis__wachtruimte

Ziekenhuismedewerkers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven werken woensdag 10 juli de hele dag zondagsdiensten. De operatiekamers, de afdelingen kort verblijf en dagverpleging, intensive- en medium care, endoscopie en psychiatrie zijn gesloten voor niet-spoedeisende zaken vanwege de cao-acties. Dit meldt FNV. 

Het is het derde ziekenhuis in juli waar zondagsdiensten worden gedraaid. Vorige week sloten in totaal 7 afdelingen van de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar en het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen de deuren voor niet spoedeisende zaken.

Bijeenkomsten, zondagsdiensten en flyeren voor een beter cao

Om 8.00 uur en om 10.00 uur kwamen de actievoerende ziekenhuismedewerkers van het Catharina Ziekenhuis samen voor een korte bijeenkomst. Om 15.00 uur volgt een laatste bijeenkomst en de rest van de dag zullen betrokken medewerkers, die niet worden ingezet bij spoedeisende zaken, tijdens de zondagsdiensten andere activiteiten verrichten op de eigen of andere afdeling. Ook flyeren ze aan bezoekers en patiënten om uitleg te geven over de actie.

Veel actiecomités in de ziekenhuizen zijn bezig met het voorbereiden van acties die in de zomer doorgaan. Vanwege de toch al geringe bezetting hebben deze een ludiek karakter.

Cao-onderhandelingen

FNV Zorg & Welzijn, NU’91, FBZ en CNV willen een goede cao voor de 200.000 ziekenhuismedewerkers met een salarisverhoging van 5 procent en een extra toeslag op loon wanneer er een beroep wordt gedaan op extra inspanning op korte termijn van medewerkers. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers. 

Door: Nationale Zorggids