Normal_dokter__arts__stethoscoop

Het Capaciteitsorgaan adviseert in haar Capaciteitsplan voor 2020-2023 om zestig extra opleidingsplaatsen, verdeeld onder vijftien opleidingen, te realiseren. Voor het eerst is er binnen dit advies rekening gehouden met de trend dat jonge dokters geen fulltime baan meer zoeken. Dit meldt Skipr. 

Binnen het advies is rekening gehouden met onder meer demografische ontwikkelingen en met de zorgbehoefte die de komende jaren wordt verwacht. Directeur Victor Slenter van het Capaciteitsorgaan zegt dat er ook gekeken is naar productiviteit, verwachtingen en rendement van de opleidingen en artsen.

Voor het eerst werkten wetenschappelijke verenigingen mee aan het plan die invloed hebben gehad op het advies voor een werk-privébalans waar steeds meer jonge artsen naar snakken. “Niet iedere toekomstige arts heeft zin in een werkweek van meer dan zestig uur. Dat was tien jaar geleden echt nog niet aan de orde”, aldus Slenter. Overigens blijken artsen niet productiever te zijn, ondanks de hoge verwachtingen. Waarschijnlijk blijf het productiviteitsniveau steken door de administratieve lastendruk, de hoeveelheid overleggen en de wet- en regelgeving. Maar mogelijk speelt ook hier de behoefte om minder uren te maken een rol. 

Door: Nationale Zorggids