Normal_rss_entry-191635

Het is de beveiliger die donderdag als eerste met het boerka/nikab-verbod wordt geconfronteerd. Hij of zij zal de draagster verzoeken om de gezichtsbedekkende kleding te verwijderen. De politie wordt pas in het uiterste geval ingeschakeld.

Elk openbaar gemeentelijke gebouw als stadswinkel, stadhuis of stadsloket heeft gastvrouwen en -heren en beveiligers. De woordvoerders van de vier grote steden meldden dat vanaf donderdag die beveiligers de eerste zijn die het boerka/nikab-verbod gaan handhaven. "Een beveiliger op een stadsloket zal de persoon vragen de gezichtsbedekking te verwijderen. Mocht de persoon dat niet doen dan verzoekt de beveiliger de persoon het gebouw te verlaten, "laat de woordvoerder van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema dinsdag weten. "De politie wordt pas ingeschakeld als iemand dan nog niet het gebouw wil verlaten."

In ziekenhuizen, scholen, overheidsgebouwen en openbaar vervoer is het vanaf donderdag niet meer toegestaan om gezichtsbedekkende kleding te dragen. De Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding, in de volksmond boerkaverbod, treedt dan in werking.

Door: ANP