Normal_rss_entry-193389

De kans dat deelnemers aan pensioenfondsen ABP en Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) volgend jaar te maken krijgen met kortingen is een stap dichterbij. De dekkingsgraad van het ambtenarenpensioenfonds zakte in juli onder de kritische grens van 95 procent. Ook bij het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) zakte de dekkingsgraad verder weg. Daarmee lijken maatregelen zoals kortingen onvermijdelijk.

Bij PFZW kwam de dekkingsgraad in juli uit op 94,8 procent. De beleidsdekkingsgraad daalde tot 99,3 procent. Het fonds voor medewerkers in de zorg moet de pensioenen verlagen als de beleidsdekkingsgraad eind 2020 onder de 100 procent komt en heeft dus nog een jaar langer om de dekking op orde te krijgen.

In juli daalde de dekkingsgraad bij ABP, die aangeeft of een fonds in staat is in de toekomst aan de financiële verplichtingen te voldoen, naar 93,7 procent. Die daling is met name veroorzaakt door de lage rente. De zogenoemde beleidsdekkingsgraad, het gemiddelde percentage van alle dekkingsgraden van de afgelopen 12 maanden, kwam uit op 99,7 procent. Omdat deze nu lager is dan 100 procent zijn ook waardeoverdrachten momenteel niet meer mogelijk.

ABP had eerder al te kennen gegeven dat de kans op pensioenverlaging in 2020 behoorlijk is toegenomen. ABP heeft naar eigen zeggen ook niet veel knoppen om aan te draaien om het tij te keren. Premieverhogingen halen doorgaans niet veel uit voor de dekkingsgraad, legt een woordvoerster uit.

Door: ANP