Normal_verpleegkundigen_werk_ziekenhuis

Het is onrustig in het St Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Medewerkers zijn niet blij met de cao-onderhandelingen tussen de werkgeversorganisatie en vakbonden die een paar maanden geleden stuk liepen en ook voor de komst van de ‘Wet Big 2’ wordt gevreesd. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Verpleegkundige Sylvia de Graaff zegt zich steeds minder gewaardeerd, terwijl de werkdruk en onregelmatige diensten toenemen en het werk complexer wordt. Ook maakt ze zich zorgen om de komst van BIG-II, de wet die onderscheid gaat maken tussen mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundigen. Waar zij nu vaak hetzelfde werk mogen uitvoeren, komt hier door de wetswijziging mogelijk verandering in. Of zoals De Graaff het zegt: “Mijn diploma is hierdoor straks ineens niks meer waard.”

In Nieuwegein hangen inmiddels actieleuzen op spandoeken en worden flyers uitgedeeld waarop ziekenhuismedewerkers hun zorgen uit over de toekomst van hun cao. Volgende week maandag komt een actiecomité met vakantiekaarten waarop handtekeningen staan van verontruste medewerkers. “Beste bestuurders, als je op de strandstoel zit, denk dan ook aan ons.” Het St Antonius doet samen met andere ziekenhuizen in september mee met grotere protestacties. 

Door: Nationale Zorggids