Logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Stichting Malderburch, een zorgorganisatie in de gemeente Heumen (Gelderland), onder verscherpt toezicht gesteld. Het verscherpt toezicht heeft betrekking op hoofdlocatie Malderburch in Malden, die verpleeghuiszorg biedt. De maatregel duurt zes maanden. Dit meldt IGJ. 

De inspectie ziet tekortkomingen op de thema’s: deskundige zorgverlener, medicatieveiligheid en sturen op kwaliteit en veiligheid. Dit zijn thema’s uit het zogeheten toetsingskader verpleeghuiszorg en het aanvullend toetsingskader medicatieveiligheid. Daarin zijn de normen opgenomen waaraan de inspectie de kwaliteit van de zorg afmeet.

Systematische bewaking en betere kwaliteit en veiligheid van zorg

Daarnaast vindt de IGJ  dat Malderburch meer moet werken aan een systematische bewaking, beheersing en verbetering van de kwaliteit en veiligheid van zorg. De inspectie vindt verder dat de zorgverleners kritischer moeten zijn op het naleven van de normen, zowel richting de zorgorganisatie als richting elkaar. De inspectie wil ook dat zorgverleners meer methodisch werken en de zorgdoelen, rapportages en evaluaties beter vastleggen in het cliëntdossier. De cliëntdossiers, waarin zorgverleners de gegevens van de cliënt bijhouden, zijn niet altijd volledig of actueel.

Tekortkomingen wegnemen 

Bij verscherpt toezicht let de inspectie extra op een zorgaanbieder. Het is belangrijk dat Malderburch de tekortkomingen wegneemt. Het bestuur is zich hiervan bewust en is begonnen om de situatie te verbeteren. Toch vindt de inspectie het belangrijk om expliciet een vinger aan de pols te houden.

Malderburch moet binnen zes maanden voldoen aan de normen. Aan het einde van de periode van het verscherpt toezicht beoordeelt de inspectie of Malderburch de situatie heeft verbeterd. De inspectie kan als dat nodig is verdere stappen nemen in de vorm van bestuursrechtelijke maatregelen.

Door: Nationale Zorggids