Normal_justitie__rechtbank

Een vrouw die zeker een half miljoen aan pgb-gelden gebruikte voor haar persoonlijke leven, heeft hiervoor een celstraf van vijftien maanden opgelegd gekregen. Samen met haar partner lichtte ze budgethouders en zorgkantoren op en schafte ze onder meer twee luxe auto’s aan. Dit meldt Skipr. 

De vrouw en haar partner gebruikten zelfs hun eigen ouders in hun frauduleuze praktijken. Onder meer haar vader en schoonmoeder zouden budgethouders zijn van wie ze het persoonsgebonden budget (pgb) mochten gebruiken, zogezegd voor zorg. In aanvragen stonden de man of vrouw als zorgverlener geregistreerd en zodoende konden ze geld declareren bij zorgkantoren.

Verdachte urendeclaratie 

Later bleek dat budgethouder bijna geen zorg ontvingen. Bovendien was hun urendeclaratie verdacht. Soms was de vrouw bijvoorbeeld tegelijkertijd in Amsterdam en Rotterdam om zorg te verlenen aan pgb-houders. Daarnaast stonden de pgb-aanvraag van haar schoonmoeder leugens, onder meer over de zorg die zij nodig zou hebben.

Zwaardere straf

De straf die de rechtbank oplegt is zwaarder dan de door het OM geëiste straf. De officier van justitie zag de verdachte graag zes weken de cel ingaan en een taakstraf van 240 uur uitvoeren. Echter vond de rechter de fraudepraktijken dusdanig ernstig, dat ze vijftien maanden de cel in moet. De rechtbank noemt haar wijze van handelen schaamteloos. 

Door: National Zorggids