Normal_stethoscoop_tuchtcollege_hamer

De ouders van de in 2014 overleden baby Luna, hebben bij het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg een klacht ingediend tegen artsen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Zij houden tien artsen verantwoordelijk voor de fouten die tijdens de zwangerschap en bij de bevalling werden gemaakt. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Volgens de ouders maakten zeker acht gynaecologen, een kinderarts én een anesthesist fouten tijdens de zwangerschap, bevalling en net na de geboorte. Uit onderzoek van RTL Nieuws in 2016 zou zijn gebleken dat een extra echo en spoedkeizersnede het kindje mogelijk betere overlevingskansen had gegeven. De ouders verwijten het ziekenhuis ook slechte nazorg.

Afwijkende placenta

De pasgeboren baby Luna overleed twee jaar geleden tien dagen na de bevalling. Toen Luna’s moeder 36 weken zwanger was bleek zij een placenta te hebben die uit twee delen bestaat. Bloedvaten kunnen hierdoor anders lopen dan normaal, een riskante afwijking, zo bleek. Het ziekenhuis had een echo moeten maken om te bekijken of de bloedvaten bij de vliezen inlopen. Indien dat zo was, zou een bloedvat kunnen scheuren zodra de vliezen braken. Deze echo werd echter nooit gemaakt. 

Hersenbeschadiging

Doordat deze echo nooit is gemaakt, komt het meisje met een flinke hersenbeschadiging ter wereld. Duidelijk is dat ze het niet zal overleven. “Na al die jaren is het ons nog steeds niet gelukt om ons leven op te pakken. We zitten met zoveel vragen, er is nog zoveel onduidelijk. En u bent de enige met antwoorden. U bent de enige die ons de nazorg kan bieden die we nodig hebben: de waarheid”, schrijven de ouders aan het ziekenhuis en artsen.

Op vrijdag 6 september vindt de eerste zitting van het tuchtcollege plaats, gevolgd door een tweede zitting op 13 september.

Door: Nationale Zorggids