Normal_stethoscoop_tuchtcollege_hamer

Vanaf 1 september zal een chirurg die drie berispingen kreeg een einde maken aan zijn loopbaan bij ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Vanaf begin volgend jaar stopt hij volledig met de uitoefening van zijn beroep. De arts onthield iemand van informatie waarna een been moest worden geamputeerd en hij raakte een stuk ontstoken blinde darm kwijt in de buik van een andere patiënt, maar besloot toch de wond te sluiten. Dit meldt het Dagblad van het Noorden. 

Onlangs dienden twee zittingen: eentje aangespannen door een oudere vrouw die vond dat de chirurg haar onvoldoende had geïnformeerd over de risico’s van haar wond. Uiteindelijk moest het UMCG haar been amputeren. De arts claimt zich aan het protocol te hebben gehouden, maar het tuchtcollege voor de gezondheidszorg ziet daar weinig van terug. Ook was het dossier niet op orde, waardoor overdracht in de vakantie de mist in ging.

Klachten niet serieus genomen

Een andere zaak die de arts ook onlangs een berisping opleverde, ging over een vrouw die tijdens haar vakantie van de fiets viel. Ze had een gecompliceerde beenbreuk. Hoewel het college van mening is dat de operatie goed ging, nam de chirurg haar klachten niet serieus en voerde hij onvoldoende onderzoek ernaar uit. Bovendien hadden collega-professionals andere meningen over de behandeling van de patiënt, maar daar deed de arts niets mee. De daaropvolgende controles werden niet goed vastgelegd.

De eerste uitspraak over de verloren blinde darm is onherroepelijk gemaakt, maar de twee meest recente berispingen kan de arts nog aanvechten. Pas als ook deze onherroepelijk zijn, neemt het BIG-register de berispingen op.

Overigens vonden niet alle onzorgvuldigheden plaats in hetzelfde ziekenhuis. Zo verloor de chirurg het stuk ontstoken darm toen hij nog in het ziekenhuis in Sneek werkte.

Door: Nationale Zorggids