Normal_verpleegkundige

Zuid- en Oost- Europese verpleegkundigen hebben begin dit jaar vier maanden een intensieve training gevolgd om vanaf maart in de Nederlandse zorg te kunnen werken. De tekorten in ons land zijn zo nijpend, dat er nog steeds gegrepen wordt naar buitenlandse oplossingen. European Multi Talent Group (EMTG) dat de verpleegkundigen werft en traint, verwacht dat er dit jaar zo’n vierhonderd Spaanse verpleegkundigen in Nederland aan de slag kunnen. Dit meldt Trouw. 

Spaanse verpleegkundigen hebben volgens Nederlandse zorginstellingen een betere technische achtergrond dan veel Nederlandse verpleegkundigen en zijn bovendien academisch opgeleid. Voor Spanjaarden is het interessant om hier te komen omdat het salaris beter is en er meer tijd is voor patiënten.

Van de 190.000 geregistreerde verpleegkundigen, komen drieduizend niet uit Nederland. Tot 2025 zijn er nog zeker 125.000 vacatures die opgevuld moeten worden. Een deel ervan kan worden ingevuld door buitenlandse verpleegkundigen. In Spanje is er echter net als in Nederland sprake van een personeelstekort, maar Spaanse ziekenhuizen doen er niet genoeg aan om personeel binnen te halen.

Tijdens de training om naar Nederland te komen, leren de Spanjaarden ook Nederlands praten. “Ik had een voorsprong ten aanzien van andere migranten omdat ik al een beetje Nederlands sprak. Zonder taal kom je niet zo ver in de zorg. Ik moet weten wat er aan de hand is met mijn patienten”, legt een verpleegkundige uit. 

Door: Nationale Zorggids