Normal_stethoscoop_tuchtcollege_hamer

Nadat twee zorgverzekeraars naar het medisch tuchtcollege stapten wegens vermoedens van fraude, moest psychiater Reha S. zich onlangs komen verantwoorden. Het medisch tuchtcollege heeft hem een permanent beroepsverbod opgelegd, omdat hij gezinnen zonder medische noodzaak behandelde, declareerde voor zorg die een ander verleende, gebrekkige verwijzingen had en zijn dossiers niet of nauwelijks bijhield. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Een ggz-instelling stond volgens S. op het punt van instorten. Hij gaf zijn unieke code, zodat de instelling flinke bedragen kon blijven declareren. De gedeclareerde bedragen werden op zijn rekening gestort, terwijl hij er geen zorg verleende.

De psychiater werkte soms als zelfstandige, maar ging veelal van de ene naar de andere ggz-instelling. Een zorgverzekeraar meldt dat bij één van de instellingen sprake was van een afwijkende minutenregistratie. Vaak stonden er meer minuten in het dossier dan daadwerkelijk was gesproken met een cliënt en soms mochten cliënten in ruil voor foutieve declaraties op vakantie naar het buitenland.

S. mag zijn beroep nooit meer uitvoeren, zo vindt het medisch tuchtcollege. Wil hij hiertegen in hoger beroep gaan, dan kan dat.

Door: Nationale Zorggids