Logo_fnv-zorg-logo

Ziekenhuismedewerkers uit Amsterdam, Breda, Oosterhout, Hoorn, Purmerend, Zwolle, Meppel, Roosendaal en Bergen op Zoom, waar in totaal zo’n 20.000 medewerkers werken, nemen volgende week het stokje over in de estafetteacties van ‘ziekenhuisstakingen’. Zij doen dit om aandacht te vragen voor hun cao, die aan verbetering toe is. Dit meldt FNV Zorg & Welzijn.

Ziekenhuismedewerkers van het Amphia Ziekenhuis op beide locaties in Breda en in Oosterhout (8 oktober), Isala in Zwolle en Meppel (8 oktober), OLVG op beide locaties in Amsterdam (9 oktober), het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn en Purmerend (10 oktober) en het Bravis in Roosendaal en Bergen op Zoom (10 oktober), zullen volgende week 24 uur lang zondagsdiensten draaien. Dit is de ‘stakingsvariant voor ziekenhuizen’. De operatiekamers, radiologie en tientallen andere afdelingen zijn die dag gesloten voor niet-spoedeisende zaken vanwege de cao-acties.

Bij de diverse ziekenhuizen komen werknemers een aantal keer samen voor een protestbijeenkomst om kracht te zetten bij hun eisen. Ook vragen zij hun Raden van Bestuur te tekenen voor steun en om zich achter hun personeel te stellen in het conflict met werkgeversvereniging de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Pamflet ziekenhuiswerkgevers

De NVZ verspreidt inmiddels zelf een pamflet onder zorgmedewerkers met informatie over hun laatste bod. De verslechteringsvoorstellen hebben de ziekenhuiswerkgevers vakkundig uit het pamflet gelaten. “Ze willen de bijdrage van de werkgevers aan de ziektekostenvergoeding schrappen, dat kost werknemers structureel tussen 200 en 400 euro netto per jaar. Ook willen ze de loondoorbetaling bij ziekte verlagen. Als je dus het gehele plaatje bekijkt, dan is het voorstel van de NVZ echt onvoldoende.”

Goede cao = goede zorg

FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV willen een goede cao voor alle 200.000 ziekenhuismedewerkers. Met een salarisverhoging van 5 procent in 2019 en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen om te werken. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers. Zolang het eindbod van de ziekenhuiswerkgevers, met een te lage structurele loonstijging, niet van tafel is, gaan de acties door.

Door: Nationale Zorggids