Normal_huisarts_arts

Gepensioneerde artsen die willen meehelpen aan het oplossen van het tekort aan medisch adviseurs bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), krijgen nogal wat voor de kiezen voordat zij weer aan de slag kunnen. Na tien studieweken moeten ze ook nog enkele weken ‘meelopen’ met een senior medewerker van het bedrijf. Pas dan mogen de artsen, met veelal jaren aan medische ervaring, zelfstandig aan het werk. Dit meldt de Telegraaf. 

Een boze huisarts uit Amsterdam (met 35 jaar ervaring) zegt hierover: “Ik heb me aangemeld om juist de helpende hand te bieden en vooral ouderen sneller aan hun rijbewijs te helpen. Want het is toch van de gekke dat senioren zonder rijbewijs komen te zitten omdat er onvoldoende artsen zijn die hun medische geschiktheid kunnen vaststellen.”

'Artsen hebben voldoende ervaring'

Volgens de huisarts zijn medici getraind in het lezen en beoordelen van gezondheidsverklaringen en rapporten. Hij vindt het logisch dat in een eenmalige trainingsdag/dagdeel wordt uitgelegd wat precies de bedoeling is bij het CBR, maar om daar tien weken voor uit te trekken vindt hij belachelijk.

Voordat (gepensioneerde) artsen het trainingstraject ingaan, krijgen ze een brief met informatie hierover. De Amsterdammer heeft hierna geen verdere stappen ondernomen. Hij wil nu helpen en niet pas over enkele maanden. Het lijkt er volgens hem op dat het CBR toch niet zo hard mensen nodig heeft als het doet lijken.

Specialistische werkzaamheden

Het CBR verdedigt de opleiding van tien weken door te zeggen dat het om specialistische werkzaamheden gaat, waarbij soms complexe documenten de revue passeren. “Het gaat om uiteenlopende ziektebeelden en andere medische factoren die van invloed kunnen zijn.”

Door: Nationale Zorggids