Normal_verpleging_verpleegkundige_student

De actiecomités in de algemene ziekenhuizen hebben nu al 55 ziekenhuizen doorgegeven waar medewerkers mee willen doen aan de landelijke ‘ziekenhuisstaking’ op 20 november. Zij geven hiermee gehoor aan de oproep die vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn 17 oktober deden in het kader van het langslepende cao-conflict met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Dit meldt FNV. 

 

De vakbonden schatten eerder al in dat tijdens de landelijke ziekenhuisstaking minimaal de helft van de ziekenhuizen de deuren zouden sluiten voor niet-spoedeisende zaken. Inmiddels verwachten zij dat het aantal ziekenhuizen een fors stuk hoger wordt, omdat de actiebereidheid sterk groeit. In ziekenhuizen waar voorheen nog minder stevig actie werd gevoerd, staan actiecomités nu ook op om mee te doen aan de landelijke zondagsdienst; de stakingsvariant voor ziekenhuizen.

Ludieke acties

Tijdens de landelijke ziekenhuisstaking op 20 november concentreren de acties zich voornamelijk binnen in de ziekenhuizen. Naast dat alleen spoedwerkzaamheden worden verricht, bereiden de tientallen actiecomités ook ludieke acties voor. Tevens trekken vermoedelijk honderden actievoerende ziekenhuismedewerkers naar Nieuwegein voor een protestbijeenkomst van de vakbonden, omdat ziekenhuisbestuurders uit het hele land hier aanwezig zijn tijdens de ledenvergadering van de NVZ.

Goede cao blijft uit

Volgende de bonden groeit de actiebereidheid sterk onder de 200.000 ziekenhuismedewerkers vanwege het uitblijven van een goede cao. De gesprekken aan de cao-tafel zijn in juni al beëindigd, maar de NVZ blijft vasthouden aan een laag loonbod en verslechtering van arbeidsvoorwaarden, vinden de bonden. Sinds juli hebben al 25 ziekenhuizen 24 uur lang zondagsdiensten gedraaid. Honderden afdelingen, zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, facilitaire dienst en laboratoria, sloten al 24 uur hun deuren voor niet-spoedeisende zaken. Omdat een goede cao nog steeds uitblijft, worden de acties nu opgeschaald naar een landelijke zondagsdienst.

Voor een wekelijkse update van de deelnemende ziekenhuizen, houdt FNV een lijst bij.

Door: Nationale Zorggids