Normal_ziekenhuis__ziekenhuisgang

Een overweldigend aantal ziekenhuizen sluit de deuren voor niet-spoedgevallen tijdens de eerste landelijke ‘ziekenhuisstaking’ op 20 november. Actiecomités van 82 ziekenhuizen en revalidatiecentra hebben gereageerd op de oproep van de vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn. Dit meldt FNV. 

Op dit moment treffen de vakbonden met de actiecomités in de ziekenhuizen alle juridische en praktische voorbereidingen. Honderden afdelingen, zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, facilitaire dienst en laboratoria, worden 24 uur lang gesloten voor niet-spoedeisende zaken.

Actiebereidheid is stijgende 

Eerder schatten de vakbonden dat minimaal de helft van de ziekenhuizen gehoor zou geven aan de oproep van de vakbonden op 17 oktober. Na een week moesten zij de verwachtingen positief bijstellen naar twee derde van de ziekenhuizen. Inmiddels klimt het percentage naar de 90 procent. Hieruit blijkt dat de actiebereidheid binnen de ziekenhuizen nog steeds stijgende is.

Hoog sluitingspercentage per ziekenhuis

Zo meldt het actiecomité in het Zuyderland Ziekenhuis in Heerlen en Sittard-Geleen (goed voor zo’n 8.200 medewerkers) dat ruim 90 procent van de afdelingen sluit. En ook het Amphia in Breda (met zo’n 4.200 medewerkers) sluit 53 afdelingen van de 83. In het noorden koerst Tjongerschans in Heerenveen (1.400 medewerkers) af op 100 procent en het Medisch Centrum Leeuwarden (3.700 medewerkers) schat dat 80 procent van het ziekenhuis sluit. De medewerkers uit de drie ziekenhuizen van het Haaglanden Medisch Centrum (goed voor 4.000 medewerkers) verwachten dat minimaal 75 procent sluit, maar sluiten niet uit dat dit percentage nog hoger wordt.

Door: Nationale Zorggids