Normal_vaccinatie_prik_2534

NU’91, de bond voor verpleegkundigen en verzorgenden, vindt het respectloos dat de Nederlandse Influenza Stichting een button wil introduceren voor zorgpersoneel dat een griepprik heeft gehad. De stichting stelt dat het patiënten zou geruststellen. NU’91 vind het vooral kwalijk dat hiermee wordt gedaan alsof niet-gevaccineerde verpleegkundigen en verzorgenden geen goede zorg kunnen verlenen. Dit meldt NU’91. 

“Dit gaat totaal voorbij aan de weloverwogen afwegingen die verpleegkundigen en verzorgenden maken om zich wel of niet te laten vaccineren. Het beeld wordt nu geschetst dat deze zorgverleners niet weten waar zij mee bezig zijn”, zegt woordvoerder Michel van Erp.

Stigmatiserend en ondoordacht 

De bond voor mensen in de zorg vindt niet dat het personeelstekort in de sector enkel gekoppeld mag worden aan het seizoen. Uitval tegengaan dient niet alleen voorafgaand aan het griepseizoen, maar altijd te gebeuren. NU’91 meent dat griepvaccinaties en dan vooral daarbij behorende buttons toekomstige zorgverleners een andere richting in duwt. “Dit soort ondoordachte stigmatiserende opmerkingen helpen de imagocampagnes in een keer om de zeep.”

Door: Nationale Zorggids