Normal_rss_entry-206919

Voor de rechtbank in Rotterdam begint maandag het proces tegen de 23-jarige verzorger Rahiied A., die wordt beschuldigd van vier moorden en zeven pogingen tot moord op bewoners van vier verzorgingsinstellingen in de regio Rotterdam. Hij zou hun zonder medische noodzaak insuline hebben toegediend, wat dodelijk kan zijn.

Dat zou zijn gebeurd in 2016 en 2017. De verdachte werd exact twee jaar geleden opgepakt nadat een vrouw in een verzorgingshuis in Puttershoek onwel was geworden. De situatie was zo verdacht dat er onderzoek volgde en A. werd aangehouden. Daarna kwamen bij drie andere instellingen waar A. had gewerkt meerdere verdachte situaties alsnog aan het licht. Na onderzoek naar vijftien gevallen besloot het Openbaar Ministerie er elf op de aanklacht te zetten.

Zwijgrecht 

De verdachte heeft zich steeds beroepen op zijn zwijgrecht. Alleen in het begin heeft A. bij de politie verklaard dat hij twee keer opzettelijk insuline had toegediend en één keer bij vergissing. Het was volgens A.'s advocaat Robbert van Haneghem destijds voorbarig van de aanklager om dat als een bekentenis te bestempelen.

De verdachte moet zijn proces bijwonen, besloot de rechtbank eerder, maar volgens zijn advocaat wil hij dat sowieso. Hij was alleen bij de laatste van de negen inleidende zittingen aanwezig. Hij was nerveus en zei weinig.

Er zijn acht dagen uitgetrokken voor het proces.

Door: ANP