Normal_ziekenhuisvloer

De eerste landelijke ziekenhuisstaking is in volle gang. Hoewel spoedzaken in de ziekenhuizen gewoon doorgaan, zijn er veel operaties en afspraken afgezegd zodat verpleegkundigen kunnen deelnemen. Het gaat om duizenden afgezegde afspraken en honderden geannuleerde ingrepen, waar soms al maandenlang op werd gewacht. Dit meldt RTL Nieuws.

De opkomst voor de landelijke staking is enorm. Zeker 119 ziekenhuizen, poliklinieken en revalidatiecentra sluiten hun deuren voor niet-spoedeisende zorg. Van de in totaal 200.000 ziekenhuismedewerkers, gaan er 150.000 de hort op om voor hun rechten te vechten. Ze willen een hoger salaris en betere arbeidsvoorwaarden.

De meeste ziekenhuizen draaien zondagsdiensten en sommige locaties houden ook protestacties. Een groep ziekenhuismedewerkers staat vanmiddag op het Jaarbeursplein om hun zorgen uit te spreken.

NVZ blijft boot afhouden

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, die de gewenste loonstijging moet toezeggen, heeft al te kennen gegeven dat er weinig ruimte is om aan de looneisen van de vakbonden te voldoen. Vorige week stuurde de werkgeversorganisatie de bonden een brief met daarin het voorstel om met een bemiddelaar te werken. Hier zagen de bonden geen heil in. 

Door: Nationale Zorggids