Normal_bureaucratie_medisch_zorg_administratie_rekening

Psychiater Esther van Fenema heeft samen met collega Ronald Mann de politieke partij NL Beter opgericht. De psychiaters hopen zo vanuit de politiek het zorgstelsel in Nederland te verbeteren. Longarts Wande de Kanter, cardioloog Janneke Wittekoek en hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans hebben zich aangesloten bij de partij.

Van Fenema, De Kanter en Wittekoek zijn regelmatig te zien in de media. Ook adviseren zij nu al politici en bestuurders over de zorg. Toch levert dat nog niet de gewenste verbetering op, zegt Van Fenema. Bovendien gaat het allemaal veel te langzaam, vinden de artsen. “We hebben simpelweg meer macht nodig om zaken te veranderen”, zegt Van Fenema. “Als de politiek kwakkelt en niet naar de dokter komt, dan komen wij doktoren wel naar de politiek.”

NL Beter richt zich nadrukkelijk op meer preventie. Zorgverzekeraars en het onderwijs kunnen een rol spelen bij het stimuleren van gezond gedrag. Daarnaast wil de partij minder bureaucratie en managementlagen in de zorg. Een derde speerpunt is het verplichten van een sociale dienstplicht om jongeren te laten kennismaken met beroepen in de zorg.

De partij richt zich niet alleen om medewerkers in de zorg. voor iedereen is het van belang dat de zorg goed gereld is.” De partij richt zich op de volgende Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. “We gaan voor twintig zetels’’, zegt Van Fenema tijdens het interviewgesprek met ons, "maar we zijn blij met vijf”.

Door: Marjoleijn Kooyman / Nationale Zorggids