Normal_arts-man-betuurder-papier-werk

Als het aan CDA-Kamerlid Joba van den Berg ligt, komt er in Woerden een proef om huisartsenzorg ook buiten kantooruren mogelijk te maken. Het zou dan gaan om zorgvragen die niet complex of levensbedreigend zijn, maar wel acuut geholpen moeten worden. Gesprekken met plaatselijke huisartsen, zorgverzekeraars en de minister van zorg moeten uitwijzen hoe dit plan er concreet uit komt te zien. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Het plan van huisartsenzorg buiten kantooruren kan er voor zorgen dat acute zorg goedkoper geregeld kan worden. De inzet van een huisarts in de avonduren is goedkoper dan iedere patiënt met een acute hulpvraag doorverwijzen naar de huisartsenpost of het ziekenhuis. Volgens Van den Berg zou de inzet van een Rapid Responder kunnen werken. Dit is een hulpverlener die naar de mensen toe rijdt om daar acute zorg te verlenen. Inzet van een dure ambulance kan in die gevallen verminderd worden.

Plan ligt klaar maar moet eerst goedgekeurd worden door zorgverzekeraar

Huisarts Laura Kaper van DokterPlus zegt veel te zien in het plan en biedt aan om direct te starten met huisartsenzorg in de avonduren. Er ligt al een plan klaar, maar deze moet eerst goedgekeurd worden door zorgverzekeraars, de politiek en ook andere huisartsen.

Landelijke uitrol bij positief resultaat

Indien het project van Woerden een succes wordt, kan dit landelijk uitgerold worden. De Tweede Kamer heeft uiteindelijk voor Woerden gekozen als locatie voor de pilot. Pas als alle partijen het eens zijn over de uitvoering en de bekostiging van het plan, kan het ook daadwerkelijk starten.

Door: Nationale Zorggids