Normal_hospital-nurse-bed-736568

De arts die onlangs werd opgenomen met lassakoorts, is ontslagen uit het Calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht. Eind november overleed een chirurg die net als deze patient in Sierra Leone in een ziekenhuis aan het werk was aan de gevolgen van lassakoorts. Dit meldt RIVM.

Bij lassakoorts is de kans klein dat mensen elkaar besmetten. Mensen zijn pas besmettelijk voor anderen als zij zelf ook klachten hebben. De ziekte kan echter ernstig verlopen. Daarom hebben GGD  en RIVM in kaart gebracht wie er contact heeft gehad met deze patiënten. 

Isoleren en verspreiding voorkomen

Deze personen (zogenaamde contacten) moeten drie weken lang twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden. Als zij klachten ontwikkelen kan snel onderzocht  worden of zij lassakoorts hebben of een andere ziekte. Door deze werkwijze kunnen we eventuele nieuwe patiënten snel isoleren en is de kans klein dat het virus zich in Nederland verspreidt. Tot nu toe is bij geen van de contacten lassakoorts vastgesteld.

Zeldzame ziekte

Lassakoorts is een virale hemorragische koorts. Het is een zeldzame ziekte die vooral voorkomt in West-Afrika, waarbij bepaalde muizen het virus kunnen verspreiden. De meeste personen krijgen na een besmetting geen klachten, maar als mensen ziek worden, krijgen ze soms zulke ernstige ziekteverschijnselen dat ze kunnen overlijden. 

Door: Nationale Zorggids