Normal_huidkanker_kanker

Omdat dermatologen overbelast raken door het toenemende aantal patiënten met huidkanker, gaan huisartsen binnen twee regionale proeven meer verdenkingen van huidkanker beoordelen en behandelen. Eerst gaan alleen het Radboudumc, Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis en Maasziekenuis Pantein met deze pilot aan de slag. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Huisartsen in de regio’s Nijmegen en Boxmeer gaan niet zomaar meer huidkankerverdenkingen beoordelen en behandelen, maar krijgen hiervoor eerst bijscholing. Zodoende kan het toenemende aantal gevallen van huidkanker daar worden opgevangen in plaats van in het ziekenhuis. Maar dit doen zij alleen bij laagrisico basaalcelcarcinomen op de romp of ledematen. Melanomen en andere gevaarlijke vormen van huidkanker blijven onder behandeling van dermatologen.

Behandeling basaalcelcarcinoom 

Een basaalcelcarcinoom kan met chemocrème behandeld worden, of anders met vloeibare stikstof of een kleine operatie. “Het basaalcelcarcinoom zaait zelden uit, maar het gezwel blijft onderhuids woekeren. Doe je niks, dan treedt verandering en verlies van weefsel op en kan uiteindelijk bijvoorbeeld neusamputatie nodig zijn”, zegt CWZ-dermatoloog Hans Alkemade. Levensbedreigend is deze vorm van kanker zelden.

Overigens blijft behandeling van een basaalcelcarcinoom in het gezicht wel bij de dermatoloog. Dat is een plek waar voorzichtigheid geboden is en extra aandacht nodig is voor de cosmetische kant ervan. 

Door: Nationale Zorggids