Normal_geld

Het Openbaar Ministerie (OM) trekt aan de bel: het aantal fraudeurs in de zorg neemt zo snel toe, dat het OM het aantal zaken niet meer aankan. Jaarlijks maken frauduleuze zorgbureaus honderden miljoenen euro’s buit door zorg te declareren maar niet te leveren. Dit meldt Nieuwsuur. 

Met name in gesloten gemeenschappen lijken frauderende zorgbureaus successen te boeken. Zo blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur dat onder meer in de Turks-Nederlandse gemeenschap er enkele tientallen mensen zijn die of de dupe zijn geweest van fraude of er op ondernemersniveau bij betrokken werden. 

Zorggeld declareren

Zorgondernemer Resul Özdemir ziet geregeld zorgbureaus voorbij komen die twee man in dienst hebben met minstens twintig cliënten. “Dat kan niet.” Zorgverleners melden zich bij zijn zorgkantoor om er als onderaannemer aan de slag te gaan, met als enige doel om zorggeld te declareren. Özdemir spreekt van een enorme aantasting aan het imago van de zorgsector. Een andere zorgondernemer zegt meer dan eens benaderd te zijn om deel te nemen aan zorgfraude.

'Frauderen is te makkelijk in de thuis- of pgb-zorg'

Zorgverzekeraar DSW ziet dat het vooral voor zorgbureaus enorm makkelijk wordt gemaakt om te frauderen. De deur staat open en straffen worden nauwelijks uitgedeeld. Met name in de thuiszorg en zorg waarmee persoonsgebonden budget (pgb’s) gemoeid gaan, blijkt fraude heel makkelijk. Zo bevestigt ook het OM: “We zien dat het heel makkelijk is om zorgaanbieder te worden, en dat er vervolgens weinig controle is of het nou allemaal klopt wat er daar gebeurt.” Het OM wil dat er meer controle komt op startende zorgondernemers. Zodat inschrijven bij de Kamer van Koophandel en vervolgens starten met declareren niet zomaar meer kan. 

Door: Nationale Zorggids